Sæsonens råvarer – Vinter
Denne side opdaterer automatisk efter årstiden. Brug filteret for at se andre sæsoner.
Grøntsager
- Kål (hvidkål)0.40 kg CO₂e/kgI sæson nusuppestegningsalatsyltningServer med: kommen, æble, eddike...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonBilligt i sæsonHoldbarhed: Rum 5 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 41 · Fiber 2.8g · Vit C 5.9mgPris/Tilg.: Pris ● · Tilg. ●●●●●Oprindelse: Danmark 90% · Holland 10%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: sensitivBedst til: suppe, stegning, salat, syltningMakker: kommen, æble, eddike, sennepErstatninger: spidskål, sommerkål
- Opbevar fugtigt for sprødhed
- Skær toppe af for bedre holdbarhed
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Rødbede0.30 kg CO₂e/kgI sæson nusalatsyltningbagningsuppeServer med: gedeost, valnød, æble...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonHoldbarhed: Rum 7 d · Køl 21 dNæring/100g: Kcal 43 · Fiber 2.8g · Vit C 4.9mgPris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●Oprindelse: Danmark 85% · Holland 15%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: okBedst til: salat, syltning, bagning, suppeMakker: gedeost, valnød, æble, eddikeErstatninger: gulerod, pastinak
- Opbevar med blade af for bedre holdbarhed
- Undgå at skære før opbevaring
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Gulerod0.25 kg CO₂e/kgI sæson nusalatstegningsuppemosServer med: persille, ingefær, citron...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonBilligt i sæsonHoldbarhed: Rum 5 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 41 · Fiber 2.8g · Vit C 5.9mgPris/Tilg.: Pris ● · Tilg. ●●●●●Oprindelse: Danmark 80% · Holland 20%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: okBedst til: salat, stegning, suppe, mosMakker: persille, ingefær, citron, honningErstatninger: pastinak, sød kartoffel
- Opbevar fugtigt for sprødhed
- Skær toppe af for bedre holdbarhed
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Rosenkål0.40 kg CO₂e/kgI sæson nuTopmånedstegningbagningsuppegrillServer med: bacon, smør, citron...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonHoldbarhed: Rum 3 d · Køl 7 d · Frys 365 dNæring/100g: Kcal 43 · Fiber 3.8g · Vit C 85mgPris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●Oprindelse: Danmark 80% · Holland 20%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: okBedst til: stegning, bagning, suppe, grillMakker: bacon, smør, citron, valnødErstatninger: hvidkål, broccoli
- Opbevar tørt i køleskab
- Bedst når de er små og tætte
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Grønkål0.35 kg CO₂e/kgI sæson nustegningsuppesmoothiechipsServer med: citron, hvidløg, olivenolie...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonHoldbarhed: Rum 2 d · Køl 5 d · Frys 365 dNæring/100g: Kcal 49 · Fiber 2g · Vit C 120mgPris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●Oprindelse: Danmark 90% · Holland 10%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: okBedst til: stegning, suppe, smoothie, chipsMakker: citron, hvidløg, olivenolie, chiliErstatninger: spinat, broccoli
- Opbevar i køleskab i fugtigt miljø
- Bedst frisk, men kan fryses
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Porre0.30 kg CO₂e/kgI sæson nusuppestegningtærtegratinServer med: kartoffel, fløde, ost...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonHoldbarhed: Rum 3 d · Køl 7 dNæring/100g: Kcal 61 · Fiber 1.8g · Vit C 12mgPris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●Oprindelse: Danmark 85% · Holland 15%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: okBedst til: suppe, stegning, tærte, gratinMakker: kartoffel, fløde, ost, timianErstatninger: løg, forårsløg
- Opbevar opretstående i vand
- Bedst når stænglen er hvid og fast
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Pastinak0.30 kg CO₂e/kgI sæson nustegningmossuppebagningServer med: smør, timian, honning...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonHoldbarhed: Rum 7 d · Køl 21 dNæring/100g: Kcal 75 · Fiber 4.9g · Vit C 17mgPris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●Oprindelse: Danmark 75% · Holland 25%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: okBedst til: stegning, mos, suppe, bagningMakker: smør, timian, honning, rosmarinErstatninger: gulerod, sød kartoffel
- Opbevar fugtigt i køleskab
- Bedst efter første frost
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Rødkål0.40 kg CO₂e/kgI sæson nusyltningstegningsalatsuppeServer med: æble, eddike, sukker...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonBilligt i sæsonHoldbarhed: Rum 5 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 31 · Fiber 2.1g · Vit C 57mgPris/Tilg.: Pris ● · Tilg. ●●●●●Oprindelse: Danmark 90% · Holland 10%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: sensitivBedst til: syltning, stegning, salat, suppeMakker: æble, eddike, sukker, krydderbærErstatninger: hvidkål, spidskål
- Opbevar fugtigt for sprødhed
- Klassisk julegrønt
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Knoldselleri0.35 kg CO₂e/kgI sæson nusalatmossuppestegningServer med: æble, mayonnaise, citron...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonHoldbarhed: Rum 7 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 42 · Fiber 1.8g · Vit C 8mgPris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●Oprindelse: Danmark 70% · Holland 30%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: okBedst til: salat, mos, suppe, stegningMakker: æble, mayonnaise, citron, persilleErstatninger: selleri, kartoffel
- Opbevar tørt i køleskab
- Bedst når hård og fast
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Spidskål0.40 kg CO₂e/kgI sæson nusalatstegningsuppewokServer med: sesam, soya, ingefær...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonBilligt i sæsonHoldbarhed: Rum 5 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 25 · Fiber 2.5g · Vit C 36.6mgPris/Tilg.: Pris ● · Tilg. ●●●●Oprindelse: Danmark 85% · Holland 15%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: sensitivBedst til: salat, stegning, suppe, wokMakker: sesam, soya, ingefær, hvidløgErstatninger: hvidkål, pak choi
- Opbevar fugtigt
- Bedst når blade er sprøde
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Kålrabi0.35 kg CO₂e/kgI sæson nusalatstegningsuppesnackServer med: citron, dild, æble...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonHoldbarhed: Rum 5 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 27 · Fiber 3.6g · Vit C 62mgPris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●Oprindelse: Danmark 80% · Holland 20%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: okBedst til: salat, stegning, suppe, snackMakker: citron, dild, æble, yoghurtErstatninger: broccoli, turnip
- Opbevar med blade af
- Bedst når lille og fast
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Kålroe0.30 kg CO₂e/kgI sæson nustegningmossuppegratinServer med: smør, persille, fløde...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonBilligt i sæsonHoldbarhed: Rum 7 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 28 · Fiber 1.8g · Vit C 21mgPris/Tilg.: Pris ● · Tilg. ●●●Oprindelse: Danmark 85% · Holland 15%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: okBedst til: stegning, mos, suppe, gratinMakker: smør, persille, fløde, muskatnødErstatninger: pastinak, gulerod
- Opbevar fugtigt
- Mildere smag end nepe
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Frugter
- Æble0.35 kg CO₂e/kgI sæson nusnackbagningmossyltningServer med: kanel, nødder, ost...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonHoldbarhed: Rum 5 d · Køl 21 dNæring/100g: Kcal 52 · Fiber 2.4g · Vit C 4.6mgPris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●●Oprindelse: Danmark 85% · Holland 10% · Tyskland 5%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: okBedst til: snack, bagning, mos, syltningMakker: kanel, nødder, ost, honningErstatninger: pære, druer
- Holdes væk fra ethylen-følsomme grønt
- Bedst i kølig skuffe
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Pære0.40 kg CO₂e/kgI sæson nusnackbagningdessertsyltningServer med: blåskimmelost, valnød, kanel...LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonHoldbarhed: Rum 3 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 57 · Fiber 3.1g · Vit C 4.3mgPris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●Oprindelse: Danmark 70% · Holland 20% · Belgien 10%Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: okBedst til: snack, bagning, dessert, syltningMakker: blåskimmelost, valnød, kanel, vaniljeErstatninger: æble, frugt
- Undgå at trykke for hårdt
- Bedst når lidt fast men moden
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Appelsin0.90 kg CO₂e/kgI sæson nuTopmånedsnackjuicedessertsalatServer med: chokolade, kanel, mynte...ImportSpanienTransport: VejFrilandImportI sæson nuØkologisk muligtI sæsonHoldbarhed: Rum 7 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 47 · Fiber 2.4g · Vit C 53.2mgPris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●●Oprindelse: Spanien 60% · Italien 25% · Marokko 15%Opbevaring: 4–8 · med · Ethylen: okBedst til: snack, juice, dessert, salatMakker: chokolade, kanel, mynte, yoghurtErstatninger: mandarin, clementin
- Opbevar ved stuetemperatur hvis ikke moden
- Køl efter modning
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Druer0.70 kg CO₂e/kgI sæson nusnackdessertsalatjuiceServer med: ost, nødder, honning...ImportItalienTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtI sæsonHoldbarhed: Rum 3 d · Køl 7 dNæring/100g: Kcal 69 · Fiber 0.9g · Vit C 3.2mgPris/Tilg.: Pris ●●● · Tilg. ●●●●Oprindelse: Italien 40% · Spanien 30% · Holland 20% · Danmark 10%Opbevaring: 0–4 · med · Ethylen: sensitivBedst til: snack, dessert, salat, juiceMakker: ost, nødder, honning, citronErstatninger: æble, pære
- Opbevar tørt i køleskab
- Undgå at trykke
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Kaki1.00 kg CO₂e/kgI sæson nuTopmånedsnackdessertsalatbagningServer med: vanilje, citron, yoghurt...ImportSpanienTransport: VejFrilandImportI sæson nuØkologisk muligtI sæsonHoldbarhed: Rum 5 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 70 · Fiber 3.6g · Vit C 7.5mgPris/Tilg.: Pris ●●●● · Tilg. ●●●Oprindelse: Spanien 50% · Italien 30% · Israel 20%Opbevaring: 0–4 · med · Ethylen: sensitivBedst til: snack, dessert, salat, bagningMakker: vanilje, citron, yoghurt, nødderErstatninger: æble, pære
- Modnes ved stuetemperatur
- Bedst når blød som gelé
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Kiwi1.20 kg CO₂e/kgI sæson nuTopmånedsnackdessertsmoothiesalatServer med: banan, yoghurt, citron...ImportItalienTransport: LuftFrilandImportI sæson nuØkologisk muligtI sæsonHoldbarhed: Rum 7 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 61 · Fiber 3g · Vit C 92.7mgPris/Tilg.: Pris ●●● · Tilg. ●●●●●Oprindelse: Italien 50% · New Zealand 30% · Chile 20%Opbevaring: 0–4 · med · Ethylen: sensitivBedst til: snack, dessert, smoothie, salatMakker: banan, yoghurt, citron, honningErstatninger: æble, druer
- Modnes ved stuetemperatur
- Bedst når lidt blød ved tryk
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Mandariner0.85 kg CO₂e/kgI sæson nuTopmånedsnackdessertjuicesalatServer med: chokolade, nødder, yoghurt...ImportSpanienTransport: VejFrilandImportI sæson nuØkologisk muligtI sæsonHoldbarhed: Rum 7 d · Køl 14 dNæring/100g: Kcal 53 · Fiber 1.8g · Vit C 26.7mgPris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●●Oprindelse: Spanien 60% · Marokko 25% · Italien 15%Opbevaring: 4–8 · med · Ethylen: okBedst til: snack, dessert, juice, salatMakker: chokolade, nødder, yoghurt, mynteErstatninger: appelsin, clementin
- Opbevar ved stuetemperatur
- Bedst når skræl er løs
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec - Granatæble1.10 kg CO₂e/kgI sæson nuTopmånedsalatdessertjuicesnackServer med: yoghurt, mynte, citron...ImportSpanienTransport: VejFrilandImportI sæson nuØkologisk muligtI sæsonHoldbarhed: Rum 14 d · Køl 30 dNæring/100g: Kcal 83 · Fiber 4g · Vit C 10.2mgPris/Tilg.: Pris ●●●● · Tilg. ●●●Oprindelse: Spanien 60% · Tyrkiet 30% · Israel 10%Opbevaring: 4–8 · med · Ethylen: okBedst til: salat, dessert, juice, snackMakker: yoghurt, mynte, citron, nødderErstatninger: druer, bær
- Opbevar ved stuetemperatur
- Bedst når hård og tung
MånederJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
CO₂-tal er eksempler i kg CO₂e pr. kg fødevare. Værdier varierer efter dyrkningsmetode, transport og opbevaring.