Sæsonens råvarer – Vinter

Denne side opdaterer automatisk efter årstiden. Brug filteret for at se andre sæsoner.

Grøntsager

  • Kål (hvidkål)0.40 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    suppestegningsalatsyltningServer med: kommen, æble, eddike...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonBilligt i sæson
    Holdbarhed: Rum 5 d · Køl 14 d
    Næring/100g: Kcal 41 · Fiber 2.8g · Vit C 5.9mg
    Pris/Tilg.: Pris ● · Tilg. ●●●●●
    Oprindelse: Danmark 90% · Holland 10%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: sensitiv
    Bedst til: suppe, stegning, salat, syltning
    Makker: kommen, æble, eddike, sennep
    Erstatninger: spidskål, sommerkål
    • Opbevar fugtigt for sprødhed
    • Skær toppe af for bedre holdbarhed
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Rødbede0.30 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    salatsyltningbagningsuppeServer med: gedeost, valnød, æble...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæson
    Holdbarhed: Rum 7 d · Køl 21 d
    Næring/100g: Kcal 43 · Fiber 2.8g · Vit C 4.9mg
    Pris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●
    Oprindelse: Danmark 85% · Holland 15%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: ok
    Bedst til: salat, syltning, bagning, suppe
    Makker: gedeost, valnød, æble, eddike
    Erstatninger: gulerod, pastinak
    • Opbevar med blade af for bedre holdbarhed
    • Undgå at skære før opbevaring
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Gulerod0.25 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    salatstegningsuppemosServer med: persille, ingefær, citron...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonBilligt i sæson
    Holdbarhed: Rum 5 d · Køl 14 d
    Næring/100g: Kcal 41 · Fiber 2.8g · Vit C 5.9mg
    Pris/Tilg.: Pris ● · Tilg. ●●●●●
    Oprindelse: Danmark 80% · Holland 20%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: ok
    Bedst til: salat, stegning, suppe, mos
    Makker: persille, ingefær, citron, honning
    Erstatninger: pastinak, sød kartoffel
    • Opbevar fugtigt for sprødhed
    • Skær toppe af for bedre holdbarhed
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Rosenkål0.40 kg CO₂e/kg
    I sæson nuTopmåned
    stegningbagningsuppegrillServer med: bacon, smør, citron...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæson
    Holdbarhed: Rum 3 d · Køl 7 d · Frys 365 d
    Næring/100g: Kcal 43 · Fiber 3.8g · Vit C 85mg
    Pris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●
    Oprindelse: Danmark 80% · Holland 20%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: ok
    Bedst til: stegning, bagning, suppe, grill
    Makker: bacon, smør, citron, valnød
    Erstatninger: hvidkål, broccoli
    • Opbevar tørt i køleskab
    • Bedst når de er små og tætte
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Grønkål0.35 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    stegningsuppesmoothiechipsServer med: citron, hvidløg, olivenolie...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæson
    Holdbarhed: Rum 2 d · Køl 5 d · Frys 365 d
    Næring/100g: Kcal 49 · Fiber 2g · Vit C 120mg
    Pris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●
    Oprindelse: Danmark 90% · Holland 10%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: ok
    Bedst til: stegning, suppe, smoothie, chips
    Makker: citron, hvidløg, olivenolie, chili
    Erstatninger: spinat, broccoli
    • Opbevar i køleskab i fugtigt miljø
    • Bedst frisk, men kan fryses
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Porre0.30 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    suppestegningtærtegratinServer med: kartoffel, fløde, ost...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæson
    Holdbarhed: Rum 3 d · Køl 7 d
    Næring/100g: Kcal 61 · Fiber 1.8g · Vit C 12mg
    Pris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●
    Oprindelse: Danmark 85% · Holland 15%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: ok
    Bedst til: suppe, stegning, tærte, gratin
    Makker: kartoffel, fløde, ost, timian
    Erstatninger: løg, forårsløg
    • Opbevar opretstående i vand
    • Bedst når stænglen er hvid og fast
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Pastinak0.30 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    stegningmossuppebagningServer med: smør, timian, honning...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæson
    Holdbarhed: Rum 7 d · Køl 21 d
    Næring/100g: Kcal 75 · Fiber 4.9g · Vit C 17mg
    Pris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●
    Oprindelse: Danmark 75% · Holland 25%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: ok
    Bedst til: stegning, mos, suppe, bagning
    Makker: smør, timian, honning, rosmarin
    Erstatninger: gulerod, sød kartoffel
    • Opbevar fugtigt i køleskab
    • Bedst efter første frost
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Rødkål0.40 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    syltningstegningsalatsuppeServer med: æble, eddike, sukker...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonBilligt i sæson
    Holdbarhed: Rum 5 d · Køl 14 d
    Næring/100g: Kcal 31 · Fiber 2.1g · Vit C 57mg
    Pris/Tilg.: Pris ● · Tilg. ●●●●●
    Oprindelse: Danmark 90% · Holland 10%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: sensitiv
    Bedst til: syltning, stegning, salat, suppe
    Makker: æble, eddike, sukker, krydderbær
    Erstatninger: hvidkål, spidskål
    • Opbevar fugtigt for sprødhed
    • Klassisk julegrønt
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Knoldselleri0.35 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    salatmossuppestegningServer med: æble, mayonnaise, citron...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæson
    Holdbarhed: Rum 7 d · Køl 14 d
    Næring/100g: Kcal 42 · Fiber 1.8g · Vit C 8mg
    Pris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●
    Oprindelse: Danmark 70% · Holland 30%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: ok
    Bedst til: salat, mos, suppe, stegning
    Makker: æble, mayonnaise, citron, persille
    Erstatninger: selleri, kartoffel
    • Opbevar tørt i køleskab
    • Bedst når hård og fast
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Spidskål0.40 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    salatstegningsuppewokServer med: sesam, soya, ingefær...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonBilligt i sæson
    Holdbarhed: Rum 5 d · Køl 14 d
    Næring/100g: Kcal 25 · Fiber 2.5g · Vit C 36.6mg
    Pris/Tilg.: Pris ● · Tilg. ●●●●
    Oprindelse: Danmark 85% · Holland 15%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: sensitiv
    Bedst til: salat, stegning, suppe, wok
    Makker: sesam, soya, ingefær, hvidløg
    Erstatninger: hvidkål, pak choi
    • Opbevar fugtigt
    • Bedst når blade er sprøde
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Kålrabi0.35 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    salatstegningsuppesnackServer med: citron, dild, æble...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæson
    Holdbarhed: Rum 5 d · Køl 14 d
    Næring/100g: Kcal 27 · Fiber 3.6g · Vit C 62mg
    Pris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●
    Oprindelse: Danmark 80% · Holland 20%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: ok
    Bedst til: salat, stegning, suppe, snack
    Makker: citron, dild, æble, yoghurt
    Erstatninger: broccoli, turnip
    • Opbevar med blade af
    • Bedst når lille og fast
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Kålroe0.30 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    stegningmossuppegratinServer med: smør, persille, fløde...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæsonBilligt i sæson
    Holdbarhed: Rum 7 d · Køl 14 d
    Næring/100g: Kcal 28 · Fiber 1.8g · Vit C 21mg
    Pris/Tilg.: Pris ● · Tilg. ●●●
    Oprindelse: Danmark 85% · Holland 15%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: ok
    Bedst til: stegning, mos, suppe, gratin
    Makker: smør, persille, fløde, muskatnød
    Erstatninger: pastinak, gulerod
    • Opbevar fugtigt
    • Mildere smag end nepe
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec

Frugter

  • Æble0.35 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    snackbagningmossyltningServer med: kanel, nødder, ost...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæson
    Holdbarhed: Rum 5 d · Køl 21 d
    Næring/100g: Kcal 52 · Fiber 2.4g · Vit C 4.6mg
    Pris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●●
    Oprindelse: Danmark 85% · Holland 10% · Tyskland 5%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: ok
    Bedst til: snack, bagning, mos, syltning
    Makker: kanel, nødder, ost, honning
    Erstatninger: pære, druer
    • Holdes væk fra ethylen-følsomme grønt
    • Bedst i kølig skuffe
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Pære0.40 kg CO₂e/kg
    I sæson nu
    snackbagningdessertsyltningServer med: blåskimmelost, valnød, kanel...
    LokalDanmarkTransport: VejFrilandFriskI sæson nuØkologisk muligtLokalI sæson
    Holdbarhed: Rum 3 d · Køl 14 d
    Næring/100g: Kcal 57 · Fiber 3.1g · Vit C 4.3mg
    Pris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●
    Oprindelse: Danmark 70% · Holland 20% · Belgien 10%
    Opbevaring: 0–4 · high · Ethylen: ok
    Bedst til: snack, bagning, dessert, syltning
    Makker: blåskimmelost, valnød, kanel, vanilje
    Erstatninger: æble, frugt
    • Undgå at trykke for hårdt
    • Bedst når lidt fast men moden
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Appelsin0.90 kg CO₂e/kg
    I sæson nuTopmåned
    snackjuicedessertsalatServer med: chokolade, kanel, mynte...
    ImportSpanienTransport: VejFrilandImportI sæson nuØkologisk muligtI sæson
    Holdbarhed: Rum 7 d · Køl 14 d
    Næring/100g: Kcal 47 · Fiber 2.4g · Vit C 53.2mg
    Pris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●●
    Oprindelse: Spanien 60% · Italien 25% · Marokko 15%
    Opbevaring: 4–8 · med · Ethylen: ok
    Bedst til: snack, juice, dessert, salat
    Makker: chokolade, kanel, mynte, yoghurt
    Erstatninger: mandarin, clementin
    • Opbevar ved stuetemperatur hvis ikke moden
    • Køl efter modning
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec
  • Mandariner0.85 kg CO₂e/kg
    I sæson nuTopmåned
    snackdessertjuicesalatServer med: chokolade, nødder, yoghurt...
    ImportSpanienTransport: VejFrilandImportI sæson nuØkologisk muligtI sæson
    Holdbarhed: Rum 7 d · Køl 14 d
    Næring/100g: Kcal 53 · Fiber 1.8g · Vit C 26.7mg
    Pris/Tilg.: Pris ●● · Tilg. ●●●●●
    Oprindelse: Spanien 60% · Marokko 25% · Italien 15%
    Opbevaring: 4–8 · med · Ethylen: ok
    Bedst til: snack, dessert, juice, salat
    Makker: chokolade, nødder, yoghurt, mynte
    Erstatninger: appelsin, clementin
    • Opbevar ved stuetemperatur
    • Bedst når skræl er løs
    Måneder
    Jan
    Feb
    Mar
    Apr
    Maj
    Jun
    Jul
    Aug
    Sep
    Okt
    Nov
    Dec

CO₂-tal er eksempler i kg CO₂e pr. kg fødevare. Værdier varierer efter dyrkningsmetode, transport og opbevaring.

Sæsonens råvarer – NordMad